Брюссельська капуста є одним із сортів, який користується популярністю у садівників. Виростити якісний урожай можна на дачі у відкритому грунті, якщо дотримуватися всіх умов посадки і догляду за овочевою культурою.
Догляд за розсадою
Брюссельську капусту вирощують з насіння. Сіяти їх краще з середини березня і до початку квітня. Ємкості для посадки розташуйте на балконі або підвіконні з південної сторони приміщення. Дивіться, щоб місце для посадки було добре освітлено і створені комфортні умови для вирощування. Допустима температура вдень повинна бути 15-17 С тепла, а нічна близько 5-7С. Потрібно дотримуватися режиму вологості повітря, рівень повинен бути не більше 80%.
При посадці насіння витримуйте відстань між ними 4-5 см, глибина повинна бути близько 2 см. Перші паростки капусти починають швидко сходити, ми це можемо побачити вже на 5-6 день. Щоб розсада сильно не витягнулася і не займала багато простору, організуйте досвічування.
Догляд в період вегетації
Свіжі паростки потрібно пікірувати. Висаджування капусти у відкритий грунт необхідно проводити не раніше, ніж через 1,5-2 місяці, це приблизно в середині травня. Перед цим підготуйте лунки, в кожну додайте невелику ложку сечовини, 2 столових ложки суперфосфату і 2 склянки золи.
Догляд за капустяним саджанцями вимагає правильного підходу, паростки потребують регулярного і рясного поливу. Але не захоплюйтеся, дивіться, щоб корінці НЕ загнивали. Полив проводите прохолодною, відстояною водою. Для забезпечення доступу кисню до коренів, регулярно розпушувати грунт. Підгортати рослину потрібно кілька разів. Паростки капусти, що складаються з двох, трьох листочків потребують підгодівлі. Для цього користуйтеся мінеральними добривами або робіть настій з бур'янів. Також можна використовувати інші добрива, в складі яких є однакова кількість калію і азоту, а вміст фосфору в два рази менше азоту. Особливість брюссельської капусти в тому, що вона добре може рости в слабокислому грунті.
Хвороби і шкідники
Капустяні паростки можуть вражати різні шкідники, такі як білявка і моль. Стебла паростків містять достатню кількість гірчичних масел, що робить її не сприйнятливою до капустяної мухи. Для профілактики від шкідників і хвороб необхідно навесні прибирати бур'яни. Щоб знищити комах, використовуйте спеціальні хімічні препарати або присипати грядки тютюном, змішаним із золою.
Особливістю капусти є активне зростання листя на стовбурі. У черешкових пазухах йде формування маленьких качанів. Тому необхідно прибирати листя з верхньої частини рослини. Робити це потрібно на початку вересня. Іноді до цього періоду качани ще не утворюються. Це може говорити про погані погодні умови або неправильному догляді за капустою. Не переживайте, нехай паростки продовжують розвиватися.
Збір врожаю і його обробка
Коли листя у капусти починають жовтіти, а качани стали міцними, починайте готуватися до збору врожаю. Рослину зріжте, укладіть в пакет і заморозьте. Цей спосіб дозволяє зберегти надовго цінні якості і смак капусти.
Немає коментарів